36.  A certain distance is covered by a cyclist at a certain speed.If a jogger covers half the distance in double the time, the ratio of the speed of the jogger to that of the cyclist is?

1:2
2:1
1:4
4:1

```Answer

Answer: Option  C Explanation:Let the distance covered by the cyclist be x and the time taken be y. Then,
Required ratio = 1/2x/2y : x/y : 1 = 1:4. ```

Report

37.  An express train traveled at an average speed of 100 km/hr, stopping for 3 minutes after every 75 km. How long did it take to reach its destination 600 km from the starting point?

6 hrs 21min
6 hrs 24 min
6 hrs 27 min
6 hrs 30 min

```Answer

Answer: Option  A Explanation:Time taken to cover 600 km = (600/100) hrs = 6 hrs.
Number of stop pages = 600/75- 1= 7.
Total time of stoppage = (3*7) min =21 min.
Hence, total time taken = 6 hrs 21 min. ```

Report

38.  Sound is said to travel in air at about 1100 feet per second. A man hears the axe striking the tree, 11/5 seconds after sees it strike the tree. How far is the man from the wood chopper?

2197 ft
2420 ft
2500 ft
2629 ft

```Answer

Answer: Option  B Explanation:Distance = (1100*11/5) feet = 2420 feet. ```

Report

39.  A man in a train notices that he can count 21 telephone posts in one minute. If they are known to be 50 meters apart, then at what speed is the train traveling?

55 km/hr
57 km/hr
60 km/hr
63 km/hr

```Answer

Answer: Option  C Explanation:Number of gaps between 21 telephone posts =20.
Distance  traveled in 1 minute = (50*20) m = 1000 m = 1 km.
Therefore speed = 60 km/hr. ```

Report

40.  A train travels at an average of 50 miles per hour for 2 1/2hours and then travels at a speed of 70 miles per hour for 1 1/2 hours. How far did the train travel in the entire 4 hours?

120 miles
150 miles
200 miles
230 miles

```Answer

Answer: Option  D Explanation:Total distance traveled = {(50*2 1/2)+(70*1 1/2)} miles =(125+105) miles = 230 miles. ```

Report