11.  Two goods train each 500 m long are running in opposite directions on parallel tracks.Their speeds are 45 km/hr and 30 km/hr respectively.Find the time taken by the slower train to pass the driver of the faster one.


12 sec
24 sec
48 sec
60 sec


Answer

 Option

Relative speed =(45+30) km /hr =(75*5/18) m/sec =(125/6)m/sec Distance covered = (500+500) m = 1000m Required time =(1000*6/125) sec = 48 sec

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

12.  Train P overtakes train Q double its length and traveling at half of speed of train P in 36 seconds. Train P crosses train R going in the opposite direction at double its speed in 8 seconds. If the speed of train P is 72 km/ph then the length of train R is?


330 m
360 m
390 m
420 m


Answer

 Option

For Train P length = L, Speed = 72 kmph For train Q length = 2L, Speed = 36 kmph (L + 2L)/(72 - 36)X5/18 L= 120 meter For train R Speed = 2 X 72 = 144 kmph & length = x meter (120 + x) / (144 + 72)X5/18 = 8 x = 360 meter

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

13.  The length of train and that of platform are equal. If with a speed of 90 km/hr, the train crosses the platform in one minute, then the length of the train (in meters) is?


500
600
750
900


Answer

 Option

Speed = (90*5/18) m/sec =25 m/sec; time 1 min. = 60 sec. Let the length of the train and that of the platform be x meters. then, 2x/60 =25 <=> x = 25*60/2 =750.

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

14.  The length of the bridge, which a train 130 meters long and traveling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is?


245 m
200 m
225 m
250 m


Answer

 Option

Speed =(45*5/18) m/sec = (25/2) m/sec; time = 30 sec. Let the length of bridge be x meters. Then, 130+x/30 = 25/2 <=> 2(130+x) =750 <=> x = 245 m.

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

15.  In what time will a train 100 meters long cross an electric pole if its speed be 144 km/hr?


2.5 sec
4.25 sec
5 sec
12.5 sec


Answer

 Option

Speed = (144*5/18) m/sec =40m/sec Time taken = (100/40) = 2.5 sec

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report