6.  Two trains are moving opposite direction at 60 km/hr and 90 km/hr.Their lengths are 1.10 km/hr and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is?


36
45
48
49


Answer

 Option

Relative speed = ( 60+90) km/hr (150*5/18)m/sec =(125/3) m/sec Distance covered =( 1.10+0.9)km =2 km =2000m Required time =(2000*3/125) sec = 48 seconds

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

7.  Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks.The time (in seconds) which they take to cross each other is?


9
9.6
10
10.8


Answer

 Option

Relative speed = ( 60+40) km/hr = (100*5/18) m/sec =(250/9) m/sec Distance covered in crossing each other = (140+160) m = 300 m Required time =(300*9/250) sec = 54/5 sec = 10.8 sec

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

8.  Two trains 137 meters and 163 meters in length are running towards each other on parallel lines, one at the rate of 42 km/hr and another at 48 km/hr. In what time will they be clear of each other from the moment they meet?


10 seconds
12 seconds
15 seconds
20 seconds


Answer

 Option

Relative speed of the trains = (42+48) km/hr = 90km/hr = (90*5/18) m/sec = 25 m/sec time taken by the trains to pass each other = Time taken to cover (137+163)m at 25 m/sec = (300/25) sec = 12 seconds.

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

9.  Two trains 100 meters and 120 meters long are running in the same direction with speed of 72 km/hr and 54 km/hr in how much time will the first train cross the second?


44 sec
46 sec
42 sec
48 sec


Answer

 Option

Relative speed of the trains = (72-54 = 18 km/hr) = (18*5/18) m/sec = 5m /sec Time taken by the trains to cross each other = Time taken to cover (100+120)m at 5 m/sec = (220/5)sec = 44 sec

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

10.  Two train 200 m and 150 m long are running on parallel rails at the rate of 40 km/ph and 45 km/ph respectively. In how much time will they cross each other if they are running in the same direction?


72 sec
132 sec
192 sec
252 sec


Answer

 Option

Relative speed = (45 - 40) km/ph = 5 km/ph =( 5*5/18)m/sec = (25/18) m/sec Total distance covered = sum of lengths of the trains = 350 m Time taken =(350*18/25) sec = 252 seconds

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report