36.  One pipe can fill a tank 6 times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 22 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in:

164 min
154 min
134 min
144 min

```Answer

Answer: Option  B Explanation:Let faster pipe alone can fill the tank in x minutes.
Then, slower pipe alone can fill the tank in 6x minutes.

x×6xx+6x=226x7=22x=22×76=1546

Time required for the slower pipe to fill the tank
=6x=154 minute. ```

Report

37.  13 buckets of water fill a tank when the capacity of each bucket is 51 liters. How many buckets will be needed to fill the same tank, if the capacity of each bucket is 17 liters?

33
29
39
42

```Answer

Answer: Option  C Explanation:Capacity of the tank =(13×51) liter.

Number of buckets required when capacity of each bucket is 17 liter
=13×5117=13×3=39 ```

Report

38.  A booster pump can be used for filling as well as for emptying a tank. The capacity of the tank is 2400 m3. The emptying of the tank is 10 m3 per minute higher than its filling capacity and the pump needs 8 minutes lesser to empty the tank than it needs to fill it. What is the filling capacity of the pump?

20 m3 / min.
40 m3 / min.
50 m3 / min.
60 m3 / min.

```Answer

Answer: Option  C Explanation:Let the filling capacity of the pump =x m3/min.
Then the emptying capacity of the pump =(x+10) m3/min.

Time required for filling the tank =2400x minutes.
Time required for emptying the tank =2400x+10 minutes.

Pump needs 8 minutes lesser to empty the tank than it needs to fill it.

⇒2400x−2400x+10=8⇒300x−300x+10=1⇒300(x+10)−300x=x(x+10)⇒3000=x2+10x⇒x2+10x−3000=0⇒(x+60)(x−50)=0⇒x=50 or −60

Since x can not be negative, x=50

i.e., filling capacity of the pump =50 m3/min. ```

Report

39.  Bucket P has thrice the capacity as bucket Q. It takes 80 turns for bucket P to fill the empty drum. How many turns it will take for both the buckets P and Q, having each turn together to fill the empty drum?

30
45
60
80

```Answer

Answer: Option  C Explanation:Let capacity of Q =1 liter.
Then, capacity of P =3 liter.

Given that it takes 80 turns for bucket P to fill the empty drum.
=> capacity of the drum =80×3=240 liter.

Number of turns required if both P and Q are used having each turn together=2403+1=60 ```

Report

40.  A leak in the bottom of a tank can empty the full tank in 6 hours. An inlet pipe fills water at the rate of 4 liters a minute. When the tank is full, the inlet is opened and due to the leak, the tank is empty in 24 hours. How many liters does the tank hold?

4010 litre
2220 litre
1920 litre
2020 litre

```Answer

Answer: Option  C Explanation:water filled by the inlet pipe in 24 hours
= water emptied by the leak in 24−6=18 hours.

Therefore, water emptied by the leak in 6 hours
= water filled by the inlet pipe in 8 hours

i.e., capacity of the tank
= water filled by the inlet pipe in 8 hours
=8×60×4=1920 litre. ```

Report