16.  A pump can fill that tank in 4 hrs because of a leak in the tank it took 5(1/2) hours to fill the tank.If the tank is full how much time will the leak take to empty it?


13 hrs
12 hrs 50 mins
14 hrs 40 mins
14 hrs


Answer

 Option

Time taken by leak to empty the tank = 1/4-1/(11/2) = 1/4-2/11 11-8/44 = 3/44 44/3 = 14(2/3) = 14 hrs 40 mins

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

17.  Two pipes A & B can fill a tank in 20 minutes.If both pipes are opened simultaneously after how much time should B be closed so that the tank is full in 18 minutes?


10 mins
9 mins
8 mins
None of these


Answer

 Option

A fill the tank in1 minute = (20*20=40) = 2 units B fill the tank in 1 minute = (40*1=40) = 1 unit For 18 minutes (A) = 18 *2 = 36 units Remaining = 40-36 = 4 units Time for B be closed so that the tank is full in 18 minutes = 4/1 = 4 minutes

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

18.  2 pipes can fill a tank in 8 hrs and 10 hrs.If 2 pipes are operate simultaneously in how much time will the tank be filled?


4 hrs 18 min
10 min
4 hrs
12 min


Answer

 Option

1/(A+B ) = 1/8 +1/10 = (10+8) / 80= 18/80 = 9/40 40/9 = 4 hrs 18 minutes to fill the tank.

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

19.  A tap can fill a tank in 6 hrs. After half the tank is filled 3 more similar taps are opened. What is the total time taken to fill the tank completely?


3 hrs
3 hrs 30 mins
3 hrs 45 min
4 hrs


Answer

 Option

Time taken to fill the half time = 6/2 = 3hrs (1/2 part is filled) Remaining time = 1/2 Time taken to fill the remaining part =( 1/(4*1/6))*(1/2) = (3*1)/(2*2)=3/4 hrs = 45 mins Total time 3 hrs + 45 mins =3hrs 45 minutes

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

20.  Two pipes can fill a tank in 6 hrs and 8 hrs while a 3'rd pipe empties the full tank in 12 hrs.If all 3 pipes are operator simultaneously in how much time will the tank be filled ?


4 hrs
4 hrs 28 mins
5 hrs
5 hrs 35 mins


Answer

 Option

1/6+1/8-1/12 = (4+3-2) / 24 = 5/24 Time taken to fill the tank = 24/5 therefore total time taken is 4 hrs and 28 minutes

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report