41.  A sum of Rs.12,500 to Rs.15,000 in 2 years,find the rate of interest?


None of these
10%
16%
12%


Answer

 Option

Explanation : P = Rs.12,500, N = 2 years SI = 15000 - 12500 = 2500 R = SI*100/P*N = 2500*100/12500*2 = 250000/25000 = 10%

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

42.  The present worth of a certain sum due sometime hence is Rs.1600 and the true discount is Rs.160. The banker's gain is?


Rs.20
Rs.24
Rs.16
Rs.12


Answer

 Option

B.G. = (T.D.)^2/P.W. = Rs.(160*160/1600) =Rs.16.

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

43.  The present worth of a certain bill due sometime hence is Rs.800 and the true discount is Rs.36. The banker's discount is?


Rs.37
Rs.37.62
Rs.34.38
Rs.38.98


Answer

 Option

B.G =(T.D.)^2/P.W = Rs.(36*36/800) = Rs.1.62 Therefore B.D = (T.D. + B.G.) = Rs.(36 + 1.62) = Rs.37.62

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

44.  A sum was put at S.I. at certain rate for 4 years. Had it been put at 6% higher rate, it would have fetched Rs.800 more. Find the sum?


3033.33
1433.33
3333.33
1333.33


Answer

 Option

At 6% higher, increase in SI for 4 years= Rs.800 For 1 year= 800/4= 200 200 is 6% of the sum 1%= 200/6 Sum= 200*100 / 6

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

45.  A certain sum of money at certain rate of interest becomes Rs 3420 after 2 years and at same rate after two and a half years becomes Rs 3525. Find the rate percent per annum?


11%
10%
7%
8.5%


Answer

 Option

Amount after 2.5 yrs = 3525, after 2 yrs = 3420 So SI for half yr = 3525-3420 = 105, so for 1 yr SI = 105*2 = 210 P + 2*SI = 3420 So P = 3420 – 2*210 = 3000 So 3000*r*2/100 = 420

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report