26.  A certain amount of simple interest of Rs. 2500 after 5 years. Had the interest increased 2% more,what is SI now?(Assume P= 10,000)?

None of these
3500
3000
2500

```Answer

Answer: Option  B Explanation:R = 2500*100/10000*5 = 5%
Now R = 5+2 =7%
SI = 10000*7*5/100 = 350000/100 = 3500 ```

Report

27.  A sum of money trebles itself in 16 years.In how many years it would become double itself in how many years?

8.5
8
5
4

```Answer

Answer: Option  B Explanation:R = 100*2x/x *16 =12.5%                                                       double => SI = 2x
N = 100*x/x*12.5 = 100/12.5 = 8 ```

Report

28.  Rs 6200 is lent in two parts , one part at 6% for 5 years and second part at 8% for 4 years. After 5 years and 4 years respectively, the interests received from both parts is same. Find the amount lend at 6%?

Rs 3,550
Rs 3,200
Rs 3,250
Rs 3,100

```Answer

Answer: Option  B Explanation:Parts will be divided in ratio –
1/r1t1 : 1/r2t2
1/6*5 : 1/8*4
32 : 30 = 16 : 15
At 6% = 16/(16+15) * 6200 ```

Report

29.  The true discount on a bill of Rs.540 is Rs.90. The banker's discount is?

Rs.60
Rs.108
Rs.110
Rs.112

```Answer

Answer: Option  B Explanation:P.W. = Rs.(540 - 90) = Rs.450.
Therefore S.I. on Rs.450 =Rs.90
S.I. on Rs.540 = Rs.(90/450*540) = Rs.108
Therefore B.D. Rs.108 ```

Report

30.  A man took a certain sum as loan from bank at a rate of 9% SI per annum. The man lends the same amount to another person at 15% SI per annum. If at the end of 4 years man made a profit of Rs. 9000 from the deal. What was the original sum?

Rs.32500
Rs.37500
Rs.39000
Rs.32,700

```Answer

Answer: Option  B Explanation:P*15*4/100 – P*9*4/100 = 9000
60P – 36P/100 = 9000
24P= 900000
P = 37500 ```

Report